TARNÓW / Biznes / Aktualności biznesowe / Przyszli przedsiębiorcy nagrodzeni

Przyszli przedsiębiorcy nagrodzeni

Przyszli przedsiębiorcy nagrodzeni

Hodowla ślimaka afrykańskiego, modułowe ścianki działowe, eko żywność, wirtualna sekretarka to tylko niektóre propozycje biznesplanów, które zgłoszono do trzeciej edycji konkursu Tarnowskiego Juniora Biznesu. – Jestem przekonany, że w gronie laureatów znajdują się przyszli przedsiębiorcy – zaznaczał Piotr Augustyński, zastępca prezydenta, gratulując uczestnikom nieszablonowych pomysłów podczas dzisiejszej, 12 kwietnia, gali w Sali Lustrzanej.

W tegorocznej edycji uczestnicy najchętniej prezentowali biznesplany związane z nowymi technologiami. Wśród nich było np. firma zajmująca się ładowaniem elektrycznych samochodów, wirtualna sekretarka czy automaty, w którym można uzyskać kaucję zwrotną za puszki i butelki. Jury konkursowe oceniało nie tylko sam pomysł, lecz również realność jego wykonania. Uczestnicy musieli zaprezentować swój biznesplan przed specjalnie powołaną komisją, udowadniając, że znają daną branżę i zbadali konkurencyjne firmy działające już na rynku.

Pula nagród w konkursie wyniosła 12 tys. złotych. Nagrody przyznawano w dwóch kategoriach: uczniowie szkół ponadgimnazjalnych i studenci uczelni wyższych. Zdaniem komisji konkursowej najlepszy biznesplan w pierwszej kategorii należał do Agnieszki Kocoł. Uczennica Zespołu Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych zaproponowała sklep „Tre Gusto - Trzy smaki” z ekożywnością, w którym będzie można zakupić chleby na zakwasie, wędliny wolno dojrzewające oraz sery podpuszczkowe. Sprzedawane tam wyroby byłyby również wytwarzane przez tę samą firmę. – W Tarnowie trudno kupić wędliny wolno dojrzewające, nie ma konkurencji. Oferowane są jedynie gotowe, zapakowane produkty sprowadzane z zagranicy dla marketów. W moich produktach nie byłoby sztucznych dodatków. Myślę, że to bardzo dobry, realny pomysł na firmę, nie tylko na konkurs – podkreślała Agnieszka Kocoł, która otrzymała w nagrodę 2 tys. złotych.

Najciekawszy biznesplan w kategorii student przedstawił Dariusz Pole z Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej, którego za zajęcie pierwszego miejsca również nagrodzono czekiem na 2 tys. zł. Jego projekt „Hodowla ślimaka afrykańskiego – Cornu aspersum Maxima” zakładał dostarczenie świeżych ślimaków innym firmom, które mogłyby zostać wykorzystane na rynku farmaceutycznym i gastronomicznym.

Uczniowie tłumaczyli, że często inspiracje na biznesplan czerpali z własnego doświadczenia, szukając rozwiązania danego problemu lub usługi na rynku. Tak było m.in. w przypadku Patrycji Popek, która zgłosiła projekt działalności przedsiębiorstwa „Cube 3D”. Firma ta miałaby się zajmować sprzedażą oraz montażem części modułowych przeznaczonych do budowy szybko montażowych ścian działowych. – Głównym założeniem było stworzenie modułu, klocków, które pozwolą na samodzielne postawienie ścian. Skąd pomysł? Mam młodszego brata, z którym nie chcę dzielić pokoju, od tego się zaczęło – wyjaśniała ze śmiechem Patrycja, uczennica Zespołu Szkół Plastycznych.

ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ

Lista laureatów:

Szkoły ponadgimnazjalne i jednostki oświatowe:

I miejsce: Agnieszka Kocoł, Zespół Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych w Tarnowie
II miejsce: Kinga Pituła, Zespół Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych w Tarnowie
III miejsce: Patrycja Popek, Zespół Szkół Plastycznych w Tarnowie

 

Szkoły wyższe:

I miejsce: Dariusz Pole, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie

Wyróżnienia: Nina Podstawska, Patrycja Madej - Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie

(ww)