Powalczą o tytuł przysmaku Małopolski
Miód nektarowo-spadziowy, twarożek rzuchowski oraz razowiec lipnicki żytni to produkty z regionu tarnowskiego, które powalczą o tytuł najlepszego przysmaku Małopolski. Wielki finał 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku odbędzie się 29 i 30 sierpnia w Krakowie. W minioną niedzielę, 19 lipca, na rynku w Tarnowie rozegrano kolejne, szóste zawody półfinałowe.
Do konkursy przystąpiło 19 uczestników. Wystawcy zaprezentowali się w czterech kategoriach: ekologiczne przysmaki, tradycyjne specjały, smakołyki z legendą oraz jak u mamy. Zwycięzców tarnowskiego etapu wybierała komisja konkursowa. Swoją nagrodę przyznało także jury dziennikarskie oraz publiczność.
Przypomnijmy, że w poprzedniej, 10. edycji małopolskie Grand Prix powędrowało do Zakładów Mięsnych Elimex z Młoszowej za "Mięsiwo z pieca". Jedno z wyróżnień trafiło do tarnowskiej Piekarni Błajan za "Chleb żytni na zakwasie".
Tarnowski półfinał uświetniły również muzyczne występy. Przed tłumnie zgromadzoną publicznością zaprezentowali się: Lew na Ziemi, MaciejzKoszyc Band, Krzysztof Napiórkowski, Wojtek Klich oraz zespół folklorystyczny z Meksyku Conjunto Folklorico Magisterial de Chiapas.
Wydarzenie w Tarnowie było przedostatnim półfinałem smacznego festiwalu. Ostatni odbędzie się 26 lipca w Starym Sączu.
Szczegółowe wyniki festiwalu:
Plebiscyt publiczności
Kategoria - Ekologiczne przysmak:
Razowiec lipnicki żytni (Gospodarstwo Tradycyjna Produkcja Pieczywa Andrzej Wnęk, Lipnica Murowana)
Kategoria - Tradycyjne specjały:
Sok malinowy (Lokalna Grupa Działania Dunajec-Biała, Zakliczyn)
Kategoria - Smakołyki z legendą:
Kołduny z małopolską baraniną (Firma „MAGI” Maria Zdebska, Agnieszka Gomułka, Trzciana)
Kategoria - Jak u mamy:
Miód nektarowo-spadziowy (Gospodarstwo Pasieczne Pasieka u Kiejdów, Bochnia)
Jury dziennikarskie
Wyróżnienie: Miód nektarowo-spadziowy (Gospodarstwo Pasieczne Pasieka u Kiejdów, Bochnia)
Nagrody komisji konkursowej
Grand Prix
Miód nektarowo-spadziowy (Gospodarstwo Pasieczne Pasieka u Kiejdów, Bochnia)
II miejsce
Twarożek Rzuchowski (Gospodarstwo Rolne Jan Czaja, Janowice)
III miejsce
Razowiec lipnicki żytni (Gospodarstwo Tradycyjna Produkcja Pieczywa Andrzej Wnęk, Lipnica Murowana )
(ks)