Powalczą o tytuł przysmaku Małopolski - TARNÓW - Polski Biegun Ciepła

Powalczą o tytuł przysmaku Małopolski

Miód nektarowo-spadziowy, twarożek rzuchowski oraz razowiec lipnicki żytni to produkty z regionu tarnowskiego, które powalczą o tytuł najlepszego przysmaku Małopolski. Wielki finał 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku odbędzie się 29 i 30 sierpnia w Krakowie. W minioną niedzielę, 19 lipca, na rynku w Tarnowie rozegrano kolejne, szóste zawody półfinałowe. 

Powalczą o tytuł przysmaku Małopolski

Do konkursy przystąpiło 19 uczestników. Wystawcy zaprezentowali się w czterech kategoriach: ekologiczne przysmaki, tradycyjne specjały, smakołyki z legendą oraz jak u mamy. Zwycięzców tarnowskiego etapu wybierała komisja konkursowa. Swoją nagrodę przyznało także jury dziennikarskie oraz publiczność.

Przypomnijmy, że w poprzedniej, 10. edycji małopolskie Grand Prix powędrowało do Zakładów Mięsnych Elimex z Młoszowej za "Mięsiwo z pieca". Jedno z wyróżnień trafiło do tarnowskiej Piekarni Błajan za "Chleb żytni na zakwasie".

Tarnowski półfinał uświetniły również muzyczne występy. Przed tłumnie zgromadzoną publicznością zaprezentowali się: Lew na Ziemi, MaciejzKoszyc Band, Krzysztof Napiórkowski, Wojtek Klich oraz zespół folklorystyczny z Meksyku Conjunto Folklorico Magisterial de Chiapas.

Wydarzenie w Tarnowie było przedostatnim półfinałem smacznego festiwalu. Ostatni odbędzie się 26 lipca w Starym Sączu.

Szczegółowe wyniki festiwalu:

Plebiscyt publiczności

Kategoria - Ekologiczne przysmak:

Razowiec lipnicki żytni (Gospodarstwo Tradycyjna Produkcja Pieczywa Andrzej Wnęk, Lipnica Murowana)

Kategoria - Tradycyjne specjały:

Sok malinowy (Lokalna Grupa Działania Dunajec-Biała, Zakliczyn)

Kategoria - Smakołyki z legendą:

Kołduny z małopolską baraniną (Firma „MAGI” Maria Zdebska, Agnieszka Gomułka, Trzciana)

Kategoria - Jak u mamy:

Miód nektarowo-spadziowy (Gospodarstwo Pasieczne Pasieka u Kiejdów, Bochnia)

Jury dziennikarskie

Wyróżnienie: Miód nektarowo-spadziowy (Gospodarstwo Pasieczne Pasieka u Kiejdów, Bochnia)

Nagrody komisji konkursowej

Grand Prix

Miód nektarowo-spadziowy (Gospodarstwo Pasieczne Pasieka u Kiejdów, Bochnia)

II miejsce

Twarożek Rzuchowski (Gospodarstwo Rolne Jan Czaja, Janowice)

III miejsce

Razowiec lipnicki żytni (Gospodarstwo Tradycyjna Produkcja Pieczywa Andrzej Wnęk, Lipnica Murowana )

(ks)


Europejski Fundusz Rozwoju RegionalnegoEuropejski Fundusz SpołecznyProgram czyste powietrze - weź dotację, wymień piecEkointerwencja - Zgłoś spalanie odpadów lub naruszenie uchwały antysmogowejCiepłe mieszkanieTarnów.pl miesięcznik miejski