Przyszli przedsiębiorcy nagrodzeni

Hodowla ślimaka afrykańskiego, modułowe ścianki działowe, eko żywność, wirtualna sekretarka to tylko niektóre propozycje biznesplanów, które zgłoszono do trzeciej edycji konkursu Tarnowskiego Juniora Biznesu. – Jestem przekonany, że w gronie laureatów znajdują się przyszli przedsiębiorcy – zaznaczał Piotr Augustyński, zastępca prezydenta, gratulując uczestnikom nieszablonowych pomysłów podczas dzisiejszej, 12 kwietnia, gali w Sali Lustrzanej.

W tegorocznej edycji uczestnicy najchętniej prezentowali biznesplany związane z nowymi technologiami. Wśród nich było np. firma zajmująca się ładowaniem elektrycznych samochodów, wirtualna sekretarka czy automaty, w którym można uzyskać kaucję zwrotną za puszki i butelki. Jury konkursowe oceniało nie tylko sam pomysł, lecz również realność jego wykonania. Uczestnicy musieli zaprezentować swój biznesplan przed specjalnie powołaną komisją, udowadniając, że znają daną branżę i zbadali konkurencyjne firmy działające już na rynku.

Pula nagród w konkursie wyniosła 12 tys. złotych. Nagrody przyznawano w dwóch kategoriach: uczniowie szkół ponadgimnazjalnych i studenci uczelni wyższych. Zdaniem komisji konkursowej najlepszy biznesplan w pierwszej kategorii należał do Agnieszki Kocoł. Uczennica Zespołu Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych zaproponowała sklep „Tre Gusto - Trzy smaki” z ekożywnością, w którym będzie można zakupić chleby na zakwasie, wędliny wolno dojrzewające oraz sery podpuszczkowe. Sprzedawane tam wyroby byłyby również wytwarzane przez tę samą firmę. – W Tarnowie trudno kupić wędliny wolno dojrzewające, nie ma konkurencji. Oferowane są jedynie gotowe, zapakowane produkty sprowadzane z zagranicy dla marketów. W moich produktach nie byłoby sztucznych dodatków. Myślę, że to bardzo dobry, realny pomysł na firmę, nie tylko na konkurs – podkreślała Agnieszka Kocoł, która otrzymała w nagrodę 2 tys. złotych.

Najciekawszy biznesplan w kategorii student przedstawił Dariusz Pole z Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej, którego za zajęcie pierwszego miejsca również nagrodzono czekiem na 2 tys. zł. Jego projekt „Hodowla ślimaka afrykańskiego – Cornu aspersum Maxima” zakładał dostarczenie świeżych ślimaków innym firmom, które mogłyby zostać wykorzystane na rynku farmaceutycznym i gastronomicznym.

Uczniowie tłumaczyli, że często inspiracje na biznesplan czerpali z własnego doświadczenia, szukając rozwiązania danego problemu lub usługi na rynku. Tak było m.in. w przypadku Patrycji Popek, która zgłosiła projekt działalności przedsiębiorstwa „Cube 3D”. Firma ta miałaby się zajmować sprzedażą oraz montażem części modułowych przeznaczonych do budowy szybko montażowych ścian działowych. – Głównym założeniem było stworzenie modułu, klocków, które pozwolą na samodzielne postawienie ścian. Skąd pomysł? Mam młodszego brata, z którym nie chcę dzielić pokoju, od tego się zaczęło – wyjaśniała ze śmiechem Patrycja, uczennica Zespołu Szkół Plastycznych.

ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ

Lista laureatów:

Szkoły ponadgimnazjalne i jednostki oświatowe:

I miejsce: Agnieszka Kocoł, Zespół Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych w Tarnowie
II miejsce: Kinga Pituła, Zespół Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych w Tarnowie
III miejsce: Patrycja Popek, Zespół Szkół Plastycznych w Tarnowie

Szkoły wyższe:

I miejsce: Dariusz Pole, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie

Wyróżnienia: Nina Podstawska, Patrycja Madej - Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie

(ww)