Europejska Wielkanoc według uczniów
W tym roku uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych mogli poczuć smak Wielkanocy niemal miesiąc wcześniej przed wyznaczonym terminem świąt. Wszystko to za sprawą konkursu „Smaki Świata”, w którym zadaniem uczestników była prezentacja specjałów wielkanocnych wybranego europejskiego kraju.
W konkursie wzięło udział 13 klas. Każda z nich musiała zaprezentować propozycję nakrycia stołu wielkanocnego wybranego europejskiego państwa, a także przygotować porcje testowe deseru, nawiązujące do tradycji tego kraju. Prezentacje uczniów oceniło specjalnie powołane jury: Krystyna Latała, pełnomocnik prezydenta, radna Anna Krakowska, Urszula Blicharz, dyrektor delegatury Kuratorium Oświaty w Tarnowie, Urszula i Tadeusz Nosek, właściciele restauracji Bristol oraz ksiądz Artur Urban. Badano nie tylko zdolności kulinarne, lecz również poczucie estetyki uczestników.
- Konkurs pokazał, że kultura stołu zbliża ludzi i narody. Prezentowana odrębność tradycji każdego z krajów jest wyrazem indywidualizmu i charakteru danego narodu. Organizatorom, którzy pokazali, jak kreować europejską kulturę stołu, gratuluję pomysłu – podkreśla Krystyna Latała, pełnomocnik prezydenta ds. kultury.
- W „Smaki Świata” zaangażowała się cała klasa. Potrawy, które znalazły się na naszym stole, między innymi klopsiki, sałatka z miętą czy tradycyjne ciasteczka, są efektem trzygodzinnej pracy – zdradził Dominik Tyrka, który reprezentował zespół grecki.
Z kolei grupa uczniów, która za zadanie miała przedstawić szwedzkie potrawy postawiła na słodkie specjały. – Wybraliśmy tort księżniczek, czyli torcik marcepanowy. Składa się z trzech warstw biszkoptów, bitej śmietany oraz frużeliny z malin. Całość posypana jest żółto-niebieskim marcepanem, który układa się we wzór flagi szwedzkiej – tłumaczyli Monika, Regina i Wojciech.
W szkolnej rywalizacji najlepszy okazał się zespół irlandzki, któremu jury jednogłośnie przyznało pierwsze miejsce. - Inspiracje i wiedzę dotyczącą zwyczajów irlandzkich czerpaliśmy głównie z Internetu. Przygotowaliśmy paszteciki z grzybami i chleb z rodzynkami. Na deser mamy nietypową propozycję - placek szpinakowy – opowiadały Andżelika i Małgorzata z klasy Technik Architektury Krajobrazu. Kolejne miejsce zajęły ex aequo klasy, które wybrały Grecję i Hiszpanię. Na podium znalazły się również zespoły przedstawiające zwyczaje kulinarne Wielkiej Brytanii i Węgier. Jury przyznało również wyróżnienia dla klas, które prezentowały kuchnię Danii i Francji.
ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ
(ww)