Dzień Japoński z Festiwalem
Dzisiaj Festiwal Kuchni i Kultur Świata zaprasza do Japonii. Będzie można poznać kulturę kraju kwitnącej wiśni, zaparzyć herbatę, zobaczyć jak zakłada się kimono i zjeść własnoręcznie zrobione sushi!
Od godziny 14, na płycie tarnowskiego rynku, stypendystka szkoły Urasenke w Kioto - Anna Bielak - będzie dzielić się swoją wiedzą z zakresu ceremonii herbacianej. To tradycja łącząca wiele aspektów japońskiej kultury, filozofii i sztuki. Jak przekonują organizatorzy, sam proces parzenia jest z jednej strony przepełniony japońską estetyką i symboliką, z drugiej stanowi źródło wrażeń estetycznych.
Po ceremonii Anna Bielak pokaże, jak zakładać kimona. Klasyczny strój japoński składa się z wielu elementów, które nie tylko rządzone są licznymi zasadami, ale i są osadzone głęboko w kulturze Japonii. Pokazy zaplanowane są na godzinę 15, także na płycie rynku.
Udział w wydarzeniu jest bezpłatny i nie wymaga rezerwacji miejsc.
Od godziny 16 specjalista kuchni azjatyckich i doświadczony sushi chef będzie pokazywać sekrety ryżowych rolek, powie czym różni się futomaki od uramaki i podzieli się trikami, które udoskonalą domową wersję sushi. Warsztaty poprowadzi Jakub „Komar” Antoniszuk, który posiada certyfikat International Sushi Skills Proficiency wydany przez WorldSushi Skills Institute z Japonii. To też finalista polskiej edycji Global Sushi Challenge 2015. Otworzył kilka lokali specjalizujących się w kuchni japońskiej.
Udział w warsztatach jest bezpłatny, ale wymagana jest rezerwacja. Liczba miejsc jest ograniczona.
(mt)