Autorskie spotkanie z Pawłem Piszczkiem
W przyszły czwartek, 8 lutego w Czytelni Czasopism Miejskiej Biblioteki Publicznej w Tarnowie (ul. Krakowska 4) będzie miało miejsce autorskie spotkanie z Pawłem Piszczkiem „Tradycyjne smaki Tarnowa, tradycyjne smaki regionu”. Początek o godz. 17.
Spotkanie odbędzie się w tłusty czwartek, czyli w dniu, w którym według tradycji dozwolone jest objadanie się. Jego geneza sięga czasów pogańskich. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Obecnie tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Najpopularniejsze potrawy jadane w tym dniu to pączki i faworki, w niektórych rejonach zwane chrustem.
Paweł Piszczek to tarnowianin, będący z wykształcenia socjologiem. Jest założycielem i prezesem stowarzyszenia „Towarzystwo Dobrego Smaku”, przewodnikiem kulinarnym i winiarskim oraz certyfikowanym sommelierem. Znawca, miłośnik i promotor lokalnych produktów i win. Krytyk kulinarny, dziennikarz, autor książek z tradycyjnymi przepisami z Małopolski „Smaki Przedgórza” oraz „Tradycje kulinarne regionu tarnowskiego”.
(sm)