Konfrontacje kulinarne na Targu Regionalnym
Tradycyjnie, w czwartą niedzielę miesiąca (22.10), w Tarnowie odbędzie się Targ Regionalny. Od godziny 9 przy ulicy Giełdowej 15 będzie można kupić różnorakie produkty od lokalnych producentów. W październikowej edycji zaplanowano też Małopolskie Konfrontacje Kulinarne.
W ramach Konfrontacji odwiedzający targ będą mogli skosztować czterech potraw wpisanych na listę produktów tradycyjnych. Lokalne przysmaki rywalizować między sobą w dwóch kategoriach: prołzioki kontra blachorze oraz pierogi słodkie kontra wytrawne. Pierwsze dwa to proste placki pieczone z dodatkiem sody oczyszczonej, ale różnorako doprawione, a ostatnie dwa to pierogi z Zalipia (z farszem z kapusty i kiełbasy) oraz z susorką iwkowską (z mieszanych, suszonych owoców).
Wymienione potrawy przygotują przedstawiciele lokalnych społeczności (koła gospodyń wiejskich, lokalne stowarzyszenia). Odwiedzający wydarzenie będą mogli zagłosować na ulubiony produkt w każdej z kategorii. Spośród głosujących wyłonieni zostaną zwycięzcy, dla których przygotowano cenne nagrody
Dodatkową atrakcją wydarzenia będą warsztaty lepienia pierogów, które przeprowadzi Maria Zdebska, zdobywczyni głównej nagrody na krakowskim Festiwalu Pierogów oraz nagrody podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Projekt „Małopolskie konfrontacje kulinarne” jest realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego. Organizatorem targu jest Tarnowska Agencja Rozwoju Regionalnego.
(mt)