Magia czy... nauka? Tajniki kuchni molekularnej
Co się stanie, gdy mus czekoladowy wrzucimy do ciekłego azotu? Czy witamina B2 sprawi, że lemoniada zacznie świecić? Na takie pytania odpowiadał w niedzielę szef kuchni thefood, który wprowadził zarówno najmłodszych, jak i nieco starszych, do świata kuchni molekularnej. Wydarzenie odbyło się w ramach trzeciego dnia Forum Inteligentnych Specjalizacji, organizowanego przez Urząd Miasta Tarnowa,
Kuchnia molekularna bazuje wyłącznie na naturalnych składnikach. Żeby wykonać danie, trzeba umiejętnie wykorzystać wiedzę o zjawiskach chemicznych i fizycznych. - Ciekawostką jest to, że ciekły azot, na którym bazuje każda kuchnia molekularna, wynaleźli naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego. Oczywiście, jak to bywa, przez przypadek, ponieważ chcieli skroplić tlen. Można wiec powiedzieć, że to kuchnia polska – tłumaczył szef Mateusz Trzeciak.
Uczestnicy mieli okazję poznać kilka znanych technik modernistycznego podejścia do gotowania. Zobaczyli, jak schłodzić napój suchym lodem, jak zrobić sorbet zanurzając go w ciekłym azocie oraz w jaki sposób przebiega proces sferyfikacji. Można też było napić się fluorescencyjnej lemoniady. - Starsi, młodsi, każdy znajdzie tutaj coś dla siebie, bo to wszystko wygląda bardzo spektakularnie. Dla nas ważny jest aspekt zdrowego jedzenia – dodaje szef Mateusz.
Trzeci dzień forum poświęcono szeroko pojętej nauce. Oprócz kuchni molekularnej, były wykłady dotyczące m.in. metod kształcenia. Przygotowano także warsztaty z klockami lego i planetarium dla najmłodszych.
Wydarzenie odbyło się w ramach projektu Business Boost for Małopolska #2 i realizowane zostało przez Wydział Rozwoju Gospodarczego urzędu miasta. Honorowy patronat nad przedsięwzięciem objęli rektorzy Uniwersytetu Jagiellońskiego, Akademii Górniczo-Hutniczej, Politechniki Krakowskiej oraz Krakowski Park Technologiczny.
(mt)