Rzeźby w warzywach i owocach, czyli carving po tarnowsku

Wyrzeźbić kwiat w kalarepie to nie lada sztuka. Ale do stworzenia na arbuzie wizerunku Pałacu Sanguszków potrzeba już sporych zdolności. Takimi umiejętnościami może pochwalić się uczeń z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych, Dawid Lisak, który został laureatem w dyscyplinie carving w konkursie WorldSkills2020.

Uczeń z Tarnowa na Międzynarodowych Targach Poznańskich

Podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się krajowe finały w konkurencjach powiązanych z szeroko pojętą gastronomią: gotowaniem, cukiernictwem, serwisem i carvingiem. To w tej ostatniej laureatem został uczeń z trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych z ZSEO w Tarnowie.

Dawid Lisak zaprezentował m.in. pracę z wykonanymi z buraków i kalarepy elementami kwiatowymi oraz wyrzeźbionym w arbuzie Pałacem Sanguszków. Jego dzieła zwróciły uwagę sędziów oraz uczestników, którzy robili sobie z nimi zdjęcia.

Tarnowski uczeń był jedynym przedstawicielem Małopolski podczas konkursu.

(mt)