Słodka część ArtFestu w słusznej sprawie

W malutkiej cukierni przy placu Kazimierza dzieją się wielkie rzeczy. Tarnowskie ciasteczka o nietypowym kształcie piersi już od piątku podbijają serca mieszkańców. W szczytnym celu, bo część dochodu z ich sprzedaży wspiera Fundację Kochasz Dopilnuj, która zajmuje się promowaniem profilaktyki prozdrowotnej i chorób nowotworowych. To wszystko w ramach tegorocznego festiwalu ArtFest.

Słodka część kultury

- Zwracamy w ten sposób uwagę na znaczenie samobadania we wczesnym wykrywaniu raka piersi. Sama jestem kobietą. Wiem, że żyjemy w biegu, a warto poświęcić sobie pięć minut. Mam koleżankę, która wygrała walkę z rakiem piersi i cały czas przypomina mi o badaniach. I to prawdaczęść z nas o tym zapomina albo stawiamy siebie na ostatnim miejscu. Tak nie może być – podkreślała Anna Daraż, właścicielka lokalnej cukierni Ana Belle Patisserie przy placu Kazimierza 4.

Ciasteczka powstały w ramach tegorocznego ArtFestu organizowanego przez tarnowskie BWA. Pomysłodawcą była dyrektor placówki Ewa Łączyńska-Widz, która zwróciła się do ciastkarni z prośbą o współpracę. Tym sposobem dwa złote z zakupionego ciastka ArtFestowego zostanie przeznaczone Fundacji Kochasz Dopilnuj. – Te ciasteczka to takie małe, jadalne dzieła sztuki. Idealnie się wpisują w tegoroczną edycję naszego festiwalu. A że w tym roku mamy mocno ograniczony kontakt z publicznością, wychodzimy poza instytucję i w zaskakujący sposób łączymy sztukę przy jednoczesnej edukacji mieszkańców. Dodatkowo spieramy lokalny biznes – mówi dyrektorka placówki BWA.

Oryginalne ciasteczka sprzedają się jak… ciepłe bułeczki. Tylko od piątku mieszkańcy Tarnowa kupili ich około 200 sztuk. – Musiałam wstać o 3 w nocy z soboty na niedzielę i dorabiać je od zera, bo się po prostu wyprzedały – dodaje pani Anna.

Aktualnie w sprzedaży są ciasta o smaku orange spritz, marakuja i kokosowa czekolada. Wróci także palona czekolada z maliną oraz ajerkoniak z porzeczką. W najbliższych dniach pojawią się ciasteczka o smaku wiśni i czekolady. W planach są także nowe smaki.

fot. Ana Belle Patisserie

(mt)