Smaki dawnego Tarnowa
W Centrum Wiedzy o Tarnowie Miejskiej Biblioteki Publicznej w Tarnowie przy ul. Krakowskiej 4 wysłuchać będzie można w czwartek, 20 listopada prelekcji „Smaki dawnego Tarnowa”. Początek o godz. 17.
O kulinarnym krajobrazie Tarnowa od połowy XIX wieku do wczesnych lat po II wojnie światowej, w połączeniu z życiem towarzyskim i rodzinnym w naszym mieście opowie wszystkim zainteresowanym Agnieszka Klugiewicz.
Jest ona absolwentką Wydziału Filologii Polskiej na Uniwersytecie Jagiellońskim. Po studiach przez wiele lat pracowała w Zespole Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych w Tarnowie, ucząc języka polskiego i wiedzy o kulturze, a w ostatnich latach także filozofii. Łączyła przy tym pracę z pasją, będąc przewodniczką po pałacu i parku Sanguszków oraz prowadząc bloga turystyczno-fotograficznego o Tarnowie i regionie tarnowskim. Jest autorką artykułu na temat dziejów tarnowskiej szkoły ogrodniczej, wydrukowanego w jednym z woluminów wydawnictwa „Tarnów. Wielki Przewodnik”.
O sobie mówi: - Urodziłam się w Tarnowie, tu mieszkam i nieustannie z pasją odkrywam jego tajemnice. Z zamiłowaniem wędruję po moim mieście uważając, że zawsze będzie w nim jeszcze coś do odkrycia, co warto pokazać, o czym warto opowiedzieć. Moją pasją są też podróże po Polsce a zwłaszcza po regionie tarnowskim, wyszukiwanie ciekawych, inspirujących miejsc, fotografowanie ich i prowadzenie elektronicznego przewodnika po nich. Żyję w myśl dewizy: Rozejrzyj się uważnie wokół siebie, a ujrzysz cuda, które sprawią, że życie stanie się niezwykłą przygodą!
(sm)