Wielkanocne przysmaki na targu
Polski stół wielkanocny – pod takim hasłem odbędzie się kolejny Targ Regionalny na Chyszowie. Wydarzenie zaplanowano 13 kwietnia. Początek o godz. 9.
Smakosze będą mogli spróbować specjałów od lokalnych rolników i producentów żywności. Jak zapowiadają organizatorzy będzie dostępna krzonówka, czyli zupa podawana niegdyś podczas wielkanocnego śniadania, mazurki z przetworami z płatków róż, sery rzemieślnicze, wypieki z płaskurki i orkiszu, wędliny z Podstolic, wytwarzane według dawnych receptur.
Podczas kwietniowej edycji przewidziano też konkursy. O godz. 10 rozpocznie się Konkurs wiedzy o małopolskich tradycjach kulinarnych i wielkanocnych. Zorganizowany będzie również Konkurs dla dzieci na ozdobę wielkanocną. Może to być np. pisanka, palemka czy dekoracja do koszyczka. Prace mają być samodzielnie wykonane w domu i przyniesione na wydarzenie (wyłonienie zwycięzców o godz. 11).
Wydarzenie rozpocznie się o godz. 9 i potrwa do 14.
Projekt „Polski stół wielkanocny” realizuje Fundacja Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego. Jego celem jest promocja małopolskich tradycji kulinarnych związanych ze świętami wielkanocnymi.
(ww)