Zdrowo w szkole - TARNÓW - Polski Biegun Ciepła

Zdrowo w szkole

Wraz z początkiem nowego roku szkolnego w życie wchodzi nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Według nowych przepisów przedsiębiorcy, którzy prowadzą sklepiki szkolne, nie mogą sprzedawać w nich „ śmieciowego jedzenia”, czyli  produktów zawierających znaczne ilości składników niezalecanych dla dzieci.

Dotychczas stosowanie zasad zdrowego żywienia w placówkach oświatowych było dobrowolne. Teraz regulują je szczegółowe przepisy prawne. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sklepikach szkolnych powinny być sprzedawane kanapki przygotowane z pieczywa razowego, pełnoziarnistego lub bezglutenowego. Skład kanapek powinien być urozmaicony, mogą one zawierać m.in. przetwory mięsne o niskiej zawartości tłuszczu (np. szynka z indyka), przetwory z ryb, jaja, sery i orzechy. Ponadto koniecznie muszą znajdować się w nich warzywa i owoce.

W szkołach będą również sprzedawane sałatki, warzywa, owoce, surówki, mleko bez dodatku cukru, jogurty i serki homogenizowane z ograniczoną zawartością tłuszczu oraz płatki śniadaniowe. Będą także dostępne, przygotowane do bezpośredniego spożycia, surowe lub przetworzone warzywa i owoce. Uczniowie będą mieli też możliwość zakupu soków, musów i przecierów owocowych, warzywnych oraz koktajli przygotowywanych na bazie mleka. Sprzedawana będzie też woda, herbata, napary owocowe i kawa zbożowa. 

Tworząc listę tych produktów, uwzględniono ich wartość odżywczą i zdrowotną oraz normy żywieniowe.  Rozporządzenie ma przede wszystkim charakter edukacyjny, bo jak zapewnia resort zdrowia w swoim komunikacie:  Ma ono nauczyć dzieci, szkoły i rodziny, na czym polega zdrowe i bezpieczne odżywianie. Musimy dać wyraźny sygnał i wyeliminować ze szkoły tłuste, słone i słodzone pokarmy, które są główną przyczyną otyłości

Nowe przepisy będą obowiązywać we wszystkich typach szkół z wyjątkiem szkół dla dorosłych, a także w przedszkolach. W przypadku złamania przepisów przewidziano sankcje karne. Jeżeli kontrola inspekcji sanitarnej w placówce wykaże nieprawidłowości w realizowaniu rozporządzenia, na ajenta prowadzącego sklepik lub stołówkę będzie nałożona kara pieniężna, a dyrektor placówki będzie miał prawo rozwiązać z takim ajentem umowę w trybie natychmiastowym, bez zachowania terminu wypowiedzenia.

(ah)


Europejski Fundusz Rozwoju RegionalnegoEuropejski Fundusz SpołecznyProgram czyste powietrze - weź dotację, wymień piecEkointerwencja - Zgłoś spalanie odpadów lub naruszenie uchwały antysmogowejCiepłe mieszkanieTarnów.pl miesięcznik miejski