Małopolskie Wyzwanie „Tydzień dla Klimatu”. Dzień 5: Kupuj lokalnie

Czy wiesz, jak duże znaczenie dla klimatu ma to, co wkładasz na talerz ? Jadłospis, w którym królują: przetworzone produkty, mięso, egzotyczne owoce - musi się równać wysokiej emisji gazów cieplarnianych. Pochodzą one zarówno z produkcji żywności (zwłaszcza hodowli bydła), jak i z jej przetwarzania, magazynowania i transportu.

grafika

Wg naukowców z Uniwersytetu w Tulane (USA) wystarczy zmienić JEDEN z nawyków żywieniowych, aby zmniejszyć swój ślad węglowy o 48 procent. A jak to zrobić ?

•    Sięgaj po produkty lokalne (transport na krótkie odległości emituje znacznie mniej CO2), najlepiej kupuj je prosto od rolników. Mango, awokado, ananas – jasne, ale może tylko raz na jakiś czas. 
•    Nie wyrzucaj jedzenia - w Polsce każdego roku marnuje się blisko 5 mln ton żywności. Planuj zakupy spożywcze, odkryj pożytki zamrażania i przygotowywanie potraw z resztek.
•    A co powiesz na „mleko” roślinne? Owsiane, migdałowe, ryżowe – wybór jest ogromny, od czasu do czasu warto użyć zamiennika mleka krowiego, dodając smaku ulubionym potrawom.

Źródło: https://www.facebook.com/EkoMalopolskadlaKlimatu/photos/a.117522440569350/269869168668009/


Europejski Fundusz Rozwoju RegionalnegoEuropejski Fundusz SpołecznyProgram czyste powietrze - weź dotację, wymień piecEkointerwencja - Zgłoś spalanie odpadów lub naruszenie uchwały antysmogowejTarnów.pl miesięcznik miejski