Gotowanie na medal - TARNÓW - Polski Biegun Ciepła

Gotowanie na medal

Tarnowianka laureatką pierwszego miejsca XVI konkursu gastronomicznego pt. Kocioł Nowohucki. W konkursie brali udział uczniowie ze szkół gastronomicznych Łodzi Przemyśla, Bochni, Krakowa, Tarnowa i Wisły. Konkurs rozgrywano w trzech dziecinach: kucharz, kelner i barman.

Konkurs odbył się 7 marca w Szkole Gastronomicznej nr 1 w Krakowie. Uczennica klasy IV Technikum Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych Małgorzata Wesołowska brała udział w konkursie dla kucharzy. Wykonana przez nią potrawa, Pasztet z dzika w galaretce winnej w towarzystwie delikatnego chrzanu z jabłkiem zachwyciła jurorów gwarantując jej pierwsze miejsce. W konkursie uczestniczyło 40 młodych przyszłych kucharzy.

Zwyciężczyni w nagrodę otrzymała zestaw noży a Krakowska Szkoła Restauratorów ufundowała tygodniowe szkolenie pod okiem znanych i cenionych kucharzy.

Osiągnięcia byłych uczniów ZSEG w konkursach gastronomicznych zachęcają  uczniów do podnoszenia swoich umiejętności poprzez praktyki, dodatkowe zajęcia prowadzone przez zawodowych kucharzy. 

(ah)


Europejski Fundusz Rozwoju RegionalnegoEuropejski Fundusz SpołecznyProgram czyste powietrze - weź dotację, wymień piecEkointerwencja - Zgłoś spalanie odpadów lub naruszenie uchwały antysmogowejTarnów.pl miesięcznik miejski