O regionalnych smakach w ZSEG - TARNÓW - Polski Biegun Ciepła

O regionalnych smakach w ZSEG

To był intensywny czas odwiedzin w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych. W ostatnim czasie w szkole pojawiło się wielu gości, jednym z nich był Leszek Horwath, redaktor naczelny „Potrawy Regionalne”. Wizycie towarzyszyły warsztaty dla przyszłych kucharzy.

Z uczniami spotkali się też przedsiębiorcy, wytwarzający produkty charakterystyczne dla danego regionu – reprezentanci pasieki, tłoczni soków czy firmy wyrabiającej suski sechlońskie, czyli charakterystyczne suszone śliwki. Dla nastolatków z ZSEG najciekawszy punkt odwiedzin stanowiły warsztaty, podczas których mogli samodzielnie wykonać potrawy na bazie regionalnych produktów, a następnie przekonać się, jak smakują przyrządzone przez nich dania.

Zajęcia praktyczne dopełnił wykład dotyczący małopolskich produktów regionalnych. – Wiedza wśród młodzieży na ten temat jest niewielka, stąd pomysł  na spotkanie  z panem Leszkiem Horwathem – tłumaczą przedstawiciele szkoły. Podczas tej części spotkania uczniowie mogli dowiedzieć się, czym charakteryzują się: chleb prądnicki, obwarzanek, kiełbasa  lisiecka , karp zatorski, lody nowotarskie, a także redykołka. Wszystko po to, by początkujący kucharze mogli dowiedzieć się, na czym polega przewaga regionalnych smaków nad produktami proponowanymi przez duże sieci handlowe.

(ww)


Europejski Fundusz Rozwoju RegionalnegoEuropejski Fundusz SpołecznyProgram czyste powietrze - weź dotację, wymień piecEkointerwencja - Zgłoś spalanie odpadów lub naruszenie uchwały antysmogowejCiepłe mieszkanieTarnów.pl miesięcznik miejski