„Przepis” na żłobek
Żłobek nr 2 w Tarnowie został wyróżniony w ogólnopolskim konkursie „Pogotujmy razem”. Pracownicy placówki, którzy dbają o zbilansowaną dietę dla najmłodszych, podzielili się swoim przepisem na paluchy jaglane. Danie zostało docenione przez specjalistę.
Konkurs ma za zadanie upowszechnić zdrowe przepisy kulinarne, których składnikiem jest produkt zbożowy pełnoziarnisty, stanowiący źródło białka, węglowodanów złożonych, składników mineralnych i witamin z grupy B. Opiekunki ze żłobka w planowaniu żywienia pamiętały, że jadłospis musi być nie tylko zbilansowany, ale także atrakcyjny pod względem smaku, zapachu i wyglądu.
Wszystkie prace zostały ocenione przez mgr inż. Joannę Jaczewską - Schuetz, Pełnomocnika Zarządu ds. żywienia I Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Publicznych i Niepublicznych Żłobków i Klubów Dziecięcych, pracownicę Instytutu Żywności i Żywienia (obecnie Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny).
Konkurs został zorganizowany przez I Ogólnopolskie Stowarzyszenie Publicznych i Niepublicznych Żłobków i Klubów Dziecięcych.
(mt)