Uczniowie ZSEG na podium - TARNÓW - Polski Biegun Ciepła

Uczniowie ZSEG na podium

Przekąska do brydża i danie na proszony obiad to tylko niektóre zadania, z którymi musieli zmierzyć się uczestnicy konkursu kulinarnego w ramach Święta Grzyba, odbywającego się na początku października w Wysowej Zdroju. Reprezentanci Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych zdobyli w nim pierwsze miejsce.

Uczniowie IV klasy technikum – Mateusz Ciurej, Michał Ciszek i Andrzej Mendelowski – rywalizowali w konkursie ,,Tygiel zmian". Pierwsze zadanie polegało na przygotowaniu tzw. ciastek tacowych (te mogli upiec wcześniej w szkolnych pracowniach). Kolejnym wyzwaniem było wykonanie potraw na deskach amfiteatru na oczach publiczności. Uczniowie przyrządzali przekąskę do brydża oraz danie na obiad proszony. Trudność polegała na tym, że uczestnicy otrzymali tzw. czarną skrzynkę, czyli nie znali wcześniej produktów, z których mieli wykonać potrawy.

Następny etap stanowił test wiedzy o potrawach regionalnych i podstawowych zasadach savoir vivre. Komisja konkursowa uznała, że to właśnie uczniowie ZSEG najlepiej poradzili sobie z wszystkimi zadaniami. Członkowie zwycięskiej ekipy za zdobycie pierwszego miejsca otrzymali komplet noży, bluzy kucharskie, książki. Z kolei szkoła najlepszej ekipy otrzymała bon o wartości 1 tys. zł na zakup przypraw.

(ww)


Europejski Fundusz Rozwoju RegionalnegoEuropejski Fundusz SpołecznyProgram czyste powietrze - weź dotację, wymień piecEkointerwencja - Zgłoś spalanie odpadów lub naruszenie uchwały antysmogowejCiepłe mieszkanieTarnów.pl miesięcznik miejski